Ge husets yttre lite kärlek med ett nytt tak

Inredning i all ära, men om din bostad ser tråkig ut på utsidan så blir det lite mindre kul att inreda den. Att bry sig om sin utomhusmiljö är också en typ av inredning. Tänk på att de flesta bara ser just utsidan av din bostad, vilket bara det är ett skäl att göra den extra fin.

I den här texten ska vi fokusera på ditt tak. Hur länge sedan var det du tog dig en ordentlig titt på det? Många brukar faktiskt svara att de aldrig gör det, något som är olyckligt. Ditt tak bör vara i gott skick av många skäl, inte bara de estetiska. Taket är husets främsta skydd från väder och vind och bör underhållas regelbundet. En duktig takläggare kan hjälpa till att göra en översyn på taket. Letar du efter en sådan är det bra att veta att Villaexperten har många kompetenta takläggare som utgår från Stockholm med omnejd. En fackman kan avgöra om ditt tak behöver reparationer, eller om det behöver läggas om helt.

Kostsamt att inte bry sig om taket

Förutom att ett gammalt och förbisett tak inte är vackert att titta på, kan det också orsaka skador på huset. Är du intresserad av att inreda rätt så är du säkert också mån om att ha ett vackert yttre på din bostad. De vanligaste skadorna som trasiga tak orsakar är fuktskador. Vatten tar sig helt enkelt in i sprickor i takpannorna och rinner ned på takstolarna. Där kan vattnet i värsta fall orsaka röta. En sådan skada är mycket dyr att åtgärda. Du sparar alltså mycket pengar på att låta en takläggare göra en översyn av taket med några års mellanrum. På så sätt kan mindre skador upptäckas och lagas i tid innan de hinner göra stor skada.

Hur länge håller olika tak?

Beroende på vilken takbeläggning du har kan du grovt räkna ut när taket behöver läggas om. Ett tak med tegelpannor håller i regel runt 30 år. Har du bandtäckt plåt på taket kan du räkna med en livslängd på ungefär 40 år. När taket är uttjänt behöver det läggas om. Det är ingen uppgift du själv kan klara av, om du inte har oändligt med tid och väldigt mycket kunskap. De flesta väljer därför att anlita en takläggare för att lägga om taket. Kostnaden för det kan visserligen bli ganska hög, men då bör du också betänka hur väl ett bra tak skyddar din bostad från andra skador. Du kan även se omläggningen av taket som ett tillfälle att ge din bostad ett lyft. Kanske vill du ha en helt annan färg på taket, eller ett annat material? I samband med att man lägger om tak brukar många också satsa på att måla om huset i en ny kulör. Du kan också passa på att fixa fint i trädgården för att sätta pricken över i. Du kan med andra ord få en helt ny bostad utan att behöva flytta så mycket som en meter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight