Tapetsera rätt!

Är det tapetserardags hemma? Att tapetsera kan orsaka både konflikter och glädje om ni är flera som ska göra det. Det första är givetvis att komma överens om rätt tapeter och sedan skrida till verket.

Förarbetet är oerhört viktigt när du ska tapetsera om själv. Visst kan du köpa egna tapeter och låta en hantverkare sätta upp dem men det är trots allt lite kul att göra det själv. Om du slarvar med grunden innan tapetseringen kommer det att märkas av på det färdiga resultatet. Det vore synd om du hittar fina tapeter för att sedan förstöra intrycket helt.

Välj rätt tapet

Att välja tapet är förmodligen det roligaste i hela processen. Bor du själv behöver du inte ta hänsyn till andras smak men är ni flera kan det bli en het diskussion. Välj hellre en tapet som funkar för de flesta än att ta ett galet motiv som du hinner bli trött på inom sex månader. Tänk också på hur du ska dekorera väggarna sedan, med tavlor, speglar, möbler och annat kul.

Undvik bubblor och veck

Om din nuvarande vägg är full av veck eller ojämnheter kommer dessa att vara kvar även med den nya tapeten. Ett bra tips är att ta bort de gamla tapeterna och spackla alla hål eller rent av hela väggen om du märker av många ojämnheter. Visst kan du ha kvar dina gamla tapeter och bara tapetsera över med de nya men kolla upp skarvar och allt först. Slipa, spackla och låt torka innan den nya tapeten kommer på. Avlägsna också spikar, krokar och andra utstickande föremål på väggarna. Väggen ska vara helt fri när du börjar tapetsera. För att ta bort den gamla tapeten kan du ta en skrapa och få bort det värsta. Resten kan du dra bort med händerna. Blöt gärna väggen och tapeten så kommer den loss lättare.

Hur lång tid tar det?

Du bör även kolla upp hur lång tid hela arbetet kommer att ta eftersom rummet normalt inte kan användas som vanligt när du tapetserar om. Gäller det ett gästrum är det ingen större fara men om det handlar om vardagsrummet där hela familjen samlas om kvällen kan tiden vara en fiende.

Viktiga verktyg

Kanske du trodde att du endast behövde ett bord och tapetklister för att börja tapetsera. Tänk om och tänk rätt! Under tapetseringen behöver du saker som hammare, plafondpensel, svamp, hink, bred borste eller skrapa att släta ut tapeten med, slippapper, spackel och mycket mer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight