Ljus och dygnsrytm
Ljus är vackert och skapar rymd i rummet. Det kan omgärda eller omsluta, dämpa eller trigga. Att köpa nya lampor är perfekt inför höst- och vintermörkret. och skapar en fin stämning när man som allra mest behöver det. Något som har blivit mer och mer uppmärksammat under de senaste decennierna är också ljusets inverkan på hälsan. Människans biologi styrs av ljuset och mörkret, som säger åt oss när det är dags att sova och när det är dags att stiga upp. Men i vårt moderna samhälle är detta med ljus och mörker något som har omvandlats de senaste hundra åren. När de första glödlamporna kom kunde vi få ett stark ljus inomhus vilken tid på dygnet som helst. Tidigare generationers ljuskällor hade varit både resurskrävande och ljussvaga. Därför var man bunden till dygnsrytmen på ett helt annat sätt. Aktiviteter där man behövde se ordentligt fick helt enkelt utföras på dagen. Med elektricitetens ankomst kunde vi i allt större utsträckning hålla ljust under fler timmar på dygnet.
Denna förskjutning av den naturliga dygnsrytmen har påverkat oss människor. Idag sitter många människor och läser på sina mobiler såväl dag som natt. Det blåa ljuset från mobilens skärm går in i våra ögon och påverkar den naturliga dygnsrytmen. Ett av de hormoner som är inblandade i dygnsrytmen är melatonin. Det minskar när det är ljust och ökar när det blir mörkt. Utsätter man ögonen för ljus sent på kvällen minskar därmed melatoninproduktionen. Detta kan påverka sömnen negativt. Man kan få svårt att sova och kvaliteten på sömnen kan också bli sämre. Detta har naturligtvis väldigt negativa konsekvenser för folkhälsan. Allt fler personer söker vård för sina sömnproblem, och värst är det för unga personer i tjugoårsåldern.
Idag jobbar ljusforskare med att lösa dessa problem som artificiella ljuskällor orsakar oss människor. De försöker undersöka hur man kan inreda med ljus och om man kan göra ljuset bättre på något sätt. Det kan handla om att ändra ljusets egenskaper såsom dess färg och intensitet, men det kan också handla om att planera ljuset under dygnet, så att det är ljusare på morgonen och mörkare på kvällen. Detta är något som de flesta personer löser med hjälp av stark morgonbelysning vid köksbordet och mysig kvällsbelysning med små lampor i hörnen. Men skulle det gå att optimera på något sätt? Kan man med hjälp av skärmar, reflektioner och ljusspridning påverka ljusets inverkan på oss människor i en positiv riktning? Detta är de frågor som vissa ljusforskare jobbar med just nu.
Innan forskarna har hunnit klart med sin utredning om det optimala ljuset, kan man redan nu planera ljuset i hemmet så att det har en positiv hälsoeffekt. Exempelvis är det bra att införskaffa en dagsljuslampa, som man kan tända under tidiga morgnar. Ett annat bra tips är att dra ner ljusstyrkan på mobilskärmen till kvällen.