Inred med Feng ShuiHar du gått i tankarna hur du ska inreda ditt hem för att skapa balans i tillvaron? Hur ska du genom inredningen skapa ett hem som både ger dig den energi som behövs och lugn och ro? Många använder sig av strukturen och tankarna i Feng Shui – i grunden en gammal kinesisk pseudovetenskap som idag är högst modern och tillämpad även här i vår västerländska kultur. Feng Shui kan tillämpas i alla hem och alla sorters stilar, det har inte med en särskild inredningsstil att göra.

Modern grey sofa and side table with flower arrangement. Front view.

Feng Shui handlar om samspelet och balansen mellan människor, djur och växter, och hur alla blir påverkade av naturen. I stor utsträckning bygger man både läran och heminredningen på de fem elementen och qi (livsenergi). De fem elementen är trä, jord, metall, vatten och eld. Till trä hör färgen grönt, pelarliknande och randiga former samt materialen träsaker, växter och frukter. Jord är förknippat med mörkbrunt, fyrkantiga saker eller detaljer som har fyra ben samt material i keramik, tegel och ruggade ytor. Metall speglas av vitt och pasteller, runda former och metall samt sten. Vatten har färgerna svart, mörkgrått, blått och grönt, asymmetriska former och materialen glas, spegel och förstås vatten. Till eld hör rött, gult och orange och former som trianglar och pyramider. Materialen är skinn, päls och levande ljus.

När man inreder enligt Feng Shui så kan man kort sagt säga att man strävar efter en balans i fråga om andelen saker och färger från varje element samt dess placeringar. Man vill undvika stress och negativa energier, och rum som hallen och sovrummet är de viktigaste att hitta balansen i. Det finns massor av tips att ta till sig för den som är nyfiken på Feng Shui. Det kan vara bra att börja i en liten del av hemmet först och känna sig för. Rensa bort allt onödigt som inte behövs, och låt det i synnerhet inte ligga framme. Låt förändringarna i hemmet bli en process som får ta tid, precis som alla förändringar i livet. Hallen, eller entrén i hemmet, ska vara ljus och välkomnande. Gärna ett doftljus som får brinna. Feng Shui handlar inte bara om hur man inreder. Det är ett helhetskoncept, exempelvis att du ofta bör vädra och släppa in frisk luft. Likaså låta hemmet prydas av färska blommor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight