Gör rummet större med rätt inredning

Det är väl sällan man har sett sig omkring i ett rum hemma och tänkt att det är för stort. Istället tycker man nog oftast att det inte skulle skada om exempelvis vardagsrummet var lite större. Det finns lyckligtvis vissa knep i inredningen som man kan ta till för att få ett rum att kännas större, även om inga kvadratmeter läggs till dess yta.

Ett av de bästa tipsen för att skapa känslan av ett större rum är att måla listerna och snickerierna runt alla fönster i rummet med en blank kulör. Det gör nämligen att ljusinsläppet från fönstret reflekteras i färgen, vilket i sin tur ökar ljuset i rummet. Ljus är överhuvudtaget viktigt i ett rum för att skapa en känsla av rymd. Om man ska inreda ett litet rum utan fönster kan man därför skapa illusionen av ett fönster genom att hänga ett ljust draperi eller skynke längs med en vägg och belysa det bakifrån med exempelvis LED-lampor. LED-lampor kan också med fördel användas för att belysa andra delar av ett rum. För att verkligen skapa en känsla av ökad rymd kan man till exempel belysa taket, och ett effektivt sätt att göra det är med hjälp av LED-lister som man fäster högt upp på väggen.pots-716579_960_720

Man ska även tänka på hur man utformar rummets väggar om man vill få det att kännas större. Det är till exempel viktigt att tänka över valet av mönster noga om man vill ha en mönstrad tapet i rummet. Detta eftersom ett stort mönster på en liten yta kan få rummet att kännas mindre. Om man väljer en randig tapet kan det dock ”dra ut” rummet, och få det att antingen kännas bredare (om ränderna är liggande) eller högre (om ränderna är stående). Samma effekt kan också skapas med en randig matta. Det bästa för att skapa känslan av ökad rymd i ett rum är egentligen att måla hela väggen i en enda färg – även lister, dörrkarmar och hyllor. Det ger ögat mer yta att titta på, vilket gör att man upplever rummet som större. För att skapa kontraster i rummet kan man istället använda sig av möbler, mattor och dekorationer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight